31 januari 2012

Utbildning

De allra flesta som arbetar med försörjningsstöd är utbildade socionomer. Som socionom läser man socialt arbete, juridik, socialrätt, sociologi, psykologi, statsvetenskap och mycket mer. Mitt minne från utbildningen är att vi inte läste speciellt mycket om fattigdom och försörjningsstöd. Ämnet flimrade förbi som hastigast mellan barnutredningar och missbrukshantering. Socionomutbildningen är en bred utbildning och på många sätt en verkligt suverän grund att stå på i arbetslivet.

MEN (det kommer nästan alltid ett men i vår blogg) med tanke på att fattigdom är ett av de allra största sociala problemen i Sverige i dag, som drabbar många människor, så talas det mycket lite om det i utbildningen. Det är av stor vikt att socionomer känner till hur fattigdom påverkar människor och att de har en aning om vad det innebär att leva på försörjningsstöd. Det är viktigt för att många socionomer kommer att träffa fattiga människor i sitt yrkesliv oavsett var de arbetar. Att kunna lite om fattigdom och att våga prata med de man träffar om ekonomiska frågor skulle vara till stor hjälp för många utsatta personer. Därför tycker jag att det är centralt att socionomutbildningarna i landet pratar mer om dessa frågor. Självklart kan det vara så att olika socialhögskolor i landet pratar olika mycket om dessa frågor i grundutbildningen.

Jag har ägnat kvällen åt att undersöka hur det ser ut på landets universitet och högskolor. Ges det kurser som handlar om fattigdom någonstans? Jag har hittat 4 kurser i hela landet! 2 av dessa är kurser i sociologi som ges vid Högskolan i väst.
De andra två är utbildningar som riktar sig till socialarbetare.
Den ena heter Fattigdom och försörjningsfrågor, och ges vid Göteborgs Universitet och är en kurs på 7,5 hp på grundnivå.
Den andra heter Socialt arbete: Fattigdom och välfärd, som tar plats på Stockholms Universitet och också omfattar 7,5 hp på avancerad nivå.

Det är jätteroligt att se att det finns kurser som tar upp fattigdom. Jag hoppas att det kommer att bre ut sig så att vi får se fler sådana kurser framöver. Jag har till exempel hört att Lunds Universitet kommer att starta en kurs med fokus på fattigdom under 2013, även den på avancerad nivå.