24 januari 2012

"Jag har ingenstans att sova, Soc måste ge mig en lägenhet"

För ett tag sedan kom Socialstyrelsens rapport om hemlösheten i Sverige. Jag har just skummat igenom den. Resultaten som presenteras där stämmer väl med den verklighet jag möter på jobbet i princip dagligen. Jag tänker inte säga mer om innehållet än att det är anmärkningsvärt, på flera sätt. Ni får läsa själva.

I vår kommun har det blivit nästan synonymt att arbeta med försörjningsstöd och att arbeta med hemlöshet. Åtminstone känns det så ibland. Det är  många som behöver försörjningsstöd som också behöver hjälp med boende. En del behöver försörjningsstöd bara för att de har dyra akuta boendelösningar. Eftersom vi håller i pengarna är det många som tror att vi alltid kan skaka fram ett boende, om inte annat så åtminstone i form av hotell eller vandrarhem. Tyvärr är det ett fantastiskt förtroende och ett önsketänkande som vi inte alltid kan leva upp till. Även en del av våra fina kollegor runt om i samhället hyser stora förhoppningar till våra förmågor och vi måste ibland göra dem alla besvikna. Det är inte så roligt. Så mycket lättare det hade varit att fokusera på förändringsarbete mot självförsörjning om inte en bräcklig bostadssituation hade satt käppar i hjulen hela tiden!

För alla er som har stor tilltro till socialsekreterarna som handlägger försörjningsstöd. Fortsätt ha det! Ibland kan vi hitta lösningar, men lita inte på att vi kan utföra mirakel. I vår kommun, som är en av många kommuner i Sverige som har brist på hyresrätter och som har ett stort antal bostadslösa, är våra möjligheter begränsade. Vi föreslår alltid att den som söker vår hjälp med boende letar efter det i andra kommuner också för här är det svårt. Ska alla som vill bo i vår kommun ha en chans att bo här så vill det till att det byggs fler hyresrätter tror jag. Idag väljer och vrakar hyresvärdarna bland potentiella hyresgäster och har inget behov av att vara välgörare. 

Som socialsekreterare på vår enhet för försörjningsstöd ser våra möjligheter att påverka boendesituationen ut ungefär på följande vis;
- Om du erbjuds en lägenhet av en hyresvärd men blir nekad på grund av svag ekonomi kan vi erbjuda en borgensförbindelse, om det är en väletablerad hyresvärd.

- Om du kvalificerar dig för någon av kommunens stödboenden och varianter på sociala kontrakt (rapportens situation 3) så kan vi förmedla en sådan kontakt så att köandet till sådant boende kan börja. Observera att dessa lägenheter alltså inte är till för vem som helst utan till den som uppfyller kraven som i sin tur inte har formulerats av socialsekreterarna på enheten för försörjningsstöd. Handläggningen av vem som tilldelas ett sådant boende görs heller inte av socialsekreterarna på försörjningsstöd, i alla fall inte i vår kommun.

- Om du står på vår trapp och absolut inte har någonstans att ta vägen kan vi antagligen fortfarande inte göra så mycket. Det råder ett missförstånd om att det räcker med att fråga avdelningen för ekonomiskt bistånd om en lägenhet så får man det. Denna villfarelse, eller förhoppning, vilar antagligen på att socialtjänsten har det yttersta ansvaret för individen och vi ska sträva mot att alla har tak över huvudet. Det är en fin målsättning och jag har inga invändningar mot den, men så enkelt är det inte alla gånger. 

Vi kan, precis som alla andra, lyfta luren och ringa runt till hotell och vandrarhem. Har vi då tur så finns det ett ledigt rum. Finns det inget ledig rum så kan vi inte göra något åt det. Hotellägarna är precis som hyresvärdarna fria att tacka nej när socialtjänsten ringer. Och ibland får vi nej baserat på fördomar och ibland på erfarenheter och ibland på full beläggning. Hotellen har nämligen inte någon skyldighet att erbjuda någonting.

Kära läsare, de hemlösa medborgare som är desperata och ibland även sjuka av oro kring att inte ha ett hem påverkar även oss som möter dem och ska försöka hjälpa dem till en tryggare nattsömn. Det är tidskrävande och energikrävande att vara sista utvägen och sedan inte alltid kunna rädda situationen. Det finns många aspekter kring hemlöshet som socialt problem, därför kommer inom kort fler inlägg på ämnet. Jag hoppas att du läser även då!

Här kan du läsa Socialstyrelsens rapport om hemlöshet