15 januari 2012

Va! Har du aldrig solat i Thailand, skidat i Alperna eller weekendat i London?

Har ni funderat på hur många annonser på Aftonbladets hemsida som handlar om utlandsresor? Vi räknade till tio stycken. Samtidigt kan man läsa i Svenska Dagbladet att Skolverket utarbetar nya riktlinjer för ledighet under terminerna. 

Anledningen till att Skolverket behöver utarbeta nya riktlinjer är att allt fler föräldrar väljer att ta med sig sina barn på utlandsresor under terminerna istället för under skolloven. Antagligen för att många resebolag lockar med billigare priser då.

På grund av detta ideliga resande förlorar barnen undervisning trots att vi har skolplikt de första nio skolåren i Sverige. Det tycker Skolverket är ett bekymmer och försöker därför hjälpa rektorerna att hantera det hela med tydligare vägledning.

Att resa utomlands varje år verkar numera vara normen när man bor i Sverige. Inte bara under semestertid utan lite när som helst under året. Var och varannan svensk har solat i Thailand, skidat i Alperna och weekendat i London. Varje år! Om man inte renoverar kök så är det resor pengarna går till.

Den normen har dock inte alla familjer så lätt att leva upp till. I Sverige lever fortfarande invånare med låga löner som måste vända på kronorna om de ska räcka till en semesterresa. Här bor också familjer  som inte har tillräckliga egna inkomster för att klara sig själva och därmed är hänvisade till kommunen för att söka försörjningsstöd. Är man tvungen till det så är man också mycket begränsad i sin handlingsfrihet.

För att ha rätt till försörjningsstöd krävs att man vistas i den kommun där man är skriven och söker försörjningsstöd. Dessutom beviljas inte bistånd till utlandsresor. Inte heller är det säkert att man över huvudtaget får bistånd till mat och hyra om man väljer att resa utomlands. Anledningen är att den enskilde, som kan arbeta, har en skyldighet att stå till arbetsmarknadens förfogande och ska kunna ta ett arbete imorgon om ett sådant erbjuds. Då kan man inte befinna sig på resande fot. Inte heller kan man ta semester från sitt arbetssökande. Semester är lagstadgad ledighet från avlönat arbete. Har man inget arbete kan man inte ta semester. Semester är ingen mänsklig rättighet. Detta är ett vanligt missförstånd som vi stöter på och måste förklara för barnfamiljer och övriga som hade önskat sig en paus från vardagen.

Vad gör då denna resehysteri med alla dem som inte har råd att resa någonstans? Vad händer med barnen som aldrig kan berätta om resor efter sommarlovet? Vad gör det för självkänslan att aldrig kunna  vara en del av semesterbeskrivningarna? Ganska mycket faktiskt. Det är därför mycket relevant att diskutera relativ fattigdom i Sverige istället för absolut fattigdom. För den är i allra högsta grad en verklighet för många.

Svenska Dagbladets artikel kan du läsa här.
Här kan du läsa mer om relativ och absolut fattigdom.