8 februari 2012

Svar från ovan

Vi skrev ett inlägg den 24 januari om den nya riksnormen för 2012. Då framstod det på Socialstyrelsens hemsida som att Socialdepartementet, olikt tidigare år skulle ha tagit bort behovsposterna från den uppdaterade riksnormen utan att förklara varför. Vi skickade därför en förfrågan till Socialdepartementet om hur detta kom sig. 


Nu har vi fått svar från Socialdepartementet och även Socialstyrelsen har ändrat sina uppgifter på sin hemsida och informationen är överensstämmande. Representanten på socialdepartementet som svarade på vårt mejl, Karin Stillerud, skrev precis så som Socialstyrelsen också uppdaterat sin information. Här är en sammanfattning. 


Det är endast grupperna personliga kostnader och gemensamma hushållskostnader som uppdateras i socialtjänstförordningen. Delposterna inom dessa grupper har aldrig reglerats i socialtjänstförordningen och regeringen har således inget inflytande över dessa. Ingen förändring i ordningen har därmed skett i år. 


De ändringar som Socialdepartementet och regeringen genomförde inför 2012, utöver allmän inflationsuppräkning med 3 procent, var på de personliga kostnaderna (mat, kläder, lek och hygienkostnader) för barn. Barn upp till 3 år får en höjning på 100 kr, 7-10 år får 200 kr, 11-14 år får 300 kr och 15-20 år får 400 kr. På det viset har de flesta barnhushåll som behöver försörjningsstöd fått en höjd levnadsstandard och närmar sig den nivå som Konsumentverket bedömer som skäligt. 


Staten (regering och riksdag) bestämmer alltså inte detaljerna i riksnormen utan sätter endast ramen för hur stor den får vara. Det är sedan upp till varje kommun att bestämma fördelningen mellan behovsposterna. Det kommer alltså att kunna se lite olika ut från kommun till kommun. Dock finns, precis som vi tidigare uppgett, Konsumentverkets beräkningar  som kan fungera som vägledning för proportionerlig fördelning mellan behovsposterna.