1 mars 2012

Att ta chansen att vara handledare

En viktig del i att vara socialarbetare är att på olika sätt ta emot och handleda studenter från socionomutbildningen. Socionomutbildningen innehåller ca en termins fältförlagd utbildning. Den terminen är ovärderlig för studenten. Förvisso är de teoretiska ämnena också mycket intressanta och lika ovärderliga de, men att få en chans att prova på praktiskt socialt arbete under ett antal månader blir ofta en aha-upplevelse, så minns jag min egen praktiktermin i alla fall. Den ger en ökad förståelse för yrket man valt, den bidrar till att få in en fot på arbetsmarknaden och är en möjlighet att använda sig av den kunskap som insupits dittills under utbildningen. Därför är det superviktigt att vi som nu deltar i arbetslivet tar vårt ansvar och öppnar upp vårt arbete för studenterna. Det handlar om att behålla och öka kvaliteten på vår yrkeskår.

Själv tycker jag att det en av de roligare uppgifterna som socialarbetare. Det är en mycket krävande arbetsuppgift, både tidsmässigt och energimässigt, om man vill ta sitt uppdrag som handledare på allvar alltså. Men det är så löjligt givande! Här kommer några av fördelarna;

- Du får fundera över och formulera vad du gör hela dagarna och varför. En existentiell förmån!
- Du får chansen att uppdatera dig kring vad som diskuteras på utbildningen nuförtiden. En kunskapsökning!
- Du får möjligheten att påverka en helt ny socialarbetare i enlighet med dina egna värderingar och önskningar om hur en bra socialarbetare bör tänka och agera. En god insats för hela yrkeskåren!
- Du får chansen att jobba aktivt med rollen som handledare för att kunna guida studenten genom utmaningar och svårigheter och ge klar och tydlig feedback för att försöka optimera utvecklingen. En god gärning och en träning i samtal och metod!
- Du får mot slutet av terminen, kanske till och med lite avlastning i ditt arbete. En bonus!

Det är klart att det är påfrestande att ständigt vara närvarande under en annan människas läroprocess och ansvarig för att undervisningen och testapåandet blir så givande och verkligt som möjligt. Bland annat får man ont i halsen eftersom man tenderar att hålla låda hela dagarna. Men det blir vad man gör det till! Som allt annat i vår bransch, från utbildningen till yrkeslivet. Det egna ansvaret är ständigt återkommande!

... Det här låter nästan som ett reklaminlägg, men det är så jag känner inför att ta emot studenter. Just nu har vi vår andra terminsstudent hos oss och trots tiden som läggs ner, eller kanske tack vare den, så blir det en värdefull utmaning och lektion för alla inblandade. Eller tja, studenten kanske får tala för sig själv. Jag lär mig mycket!