16 augusti 2012

Bidragsbrott

Gårdagens inlägg handlade om fusk. Idag kommer den lite mer formella uppföljningen!

Att fuska med socialbidraget kallas formellt för bidragsbrott. Bidragsbrottslagen kom till 2007 och reglerar de typer av ersättningar som privatpersoner kan ansöka om från kommunen, a-kassan, pensionsmyndigheten och Försäkringskassan.

Lagen innebär i korthet att den som uppger felaktiga uppgifter eller underlåter att berätta om ändrade förhållanden ska anmälas för bidragsbrott. Den sista paragrafen ställer också krav på att myndigheten ska anmäla dessa brott vid misstanke.

Att begå bidragsbrott kan leda till fängelse i upp till 4 år om brottet anses vara grovt.

Här hittar ni en länk till bidragsbrottslagen.

Innan denna lag trädde i kraft 2007 omfattades dessa brott av samma lag som alla andra bedrägerier. Syftet med den nya lagen var att anpassa den till de förhållanden som gäller vid utbetalningar av bidrag av ett eller annat slag, samt att strama upp reglerna och göra dem tydligare.

Den största förändringen var att man nu kunde dömas för vårdslöst bidragsbrott, vilket inte kräver uppsåt. En person kan alltså dömas utan att han eller hon menat att luras, om personen lämnat felaktiga uppgifter eller underlåtit att lämna in ändrade uppgifter. Det räcker också att en person anger felaktiga uppgifter och där det finns risk för felaktig utbetalning för att personen ska kunna dömas. Tidigare behövde den felaktiga utbetalningen ha ägt rum.