10 november 2011

Bidragsbrott och lurendrejeri

Det är sen torsdagskväll och jag sitter och grunnar på det här med bidragsbrott. I dagarna har det uppdagats flera omfattande bidragsbrott mot Försäkringskassan, jag tänker på ett där en man tvingade sin dotter att spela handikappad och fick ersättning för det under flera år och till mycket stora belopp, och ett fall där en kvinna spelade funktionshindrad och hennes sambo fick assistansersättning och sedan framkom det att kvinnan var fullt frisk och arbetade i ett gatukök.

Bidragsbrott är dessvärre något som alla myndigheter råkar ut för, inte bara Försäkringskassan. Socialtjänsten råkar ut för att personer låter bli att redovisa en del av sina inkomster, eller att de glömmer bort att berätta att de är sambo med någon, eller missar att de har sparade pengar på ett konto eller i en fond. Bidragbrotten förekommer i oändliga varianter. För att begränsa förekomsten av bidragsbrott görs kontroller av det mesta. Kontoutdrag, deklarationer, fordonsinnehav, folkbokföring och så vidare.

De flesta som söker försörjningsstöd är ärliga och lämnar riktiga uppgifter. Men det finns de som inte gör det. Bekymret är att vi inte vet vem som lämnar sanningsenliga uppgifter och vem som inte gör det, ibland kan vi ha våra aningar, ibland är aningarna fel. Vi möter alla möjliga typer av människor. Vissa är raka och tydliga, vissa är tystlåtna, en del är slarviga, andra är noggranna, någon är högljudd, någon är våldsam, en del är stillsamma, några är vaksamma, andra är pratsamma. Det går inte att veta vem som kommer att lura oss. En gång är det han som var lite märklig från början, som gled på sanningen och som det var svårt att få grepp om, nästa gång kan det vara hon som alltid var glad och skämtsam, som alltid berättade långa historier om allt som hände henne. Eftersom vi aldrig kan förutse ett bidragsbrott är det centralt att vi behandlar alla klienter lika, att kontrollerna är samma och att bemötandet är värdigt.

När en person sedan ändå lämnar felaktiga uppgifter, och alltså lurar sin handläggare, kommer det att påverka den handläggaren. Man kanske blir mer vaksam inför den sökande, man kanske inte bara gör de sedvanliga kontrollerna, utan dubbelkollar allt som sker i ärendet. Det kan påverka så att handläggaren blir mer misstänksam och vaksam mot den sökande. Efter ett upptäckt bidragsbrott kanske det är en naturlig konsekvens som är svår att komma ifrån. Det är svårt att återfå förtroendet för en person som lurats tidigare, men det är viktigt att försöka. Viktigt för att även en person som lurats har rätt att få hjälp till att bli självförsörjande.

Bidragsbrottslagen kan du läsa här.