20 oktober 2011

Dagens karamell

Efter tre ICA-pizzor och lite kranvatten tar vi oss an uppgiften att skriva vårt andra blogginlägg. Vi stöter på svårigheten att vi har så mycket att säga och inte vet i vilken ände vi ska börja.

Är det en bra start att förklara socialförsäkringssystemets grunder?
Eller ska vi dyka rakt in i barnfattigdomen?
Eller kasta oss in i frågan om bostäder?
Eller publicera statistik kring behovet av försörjningsstöd?
Eller länka till forskare och andra storheter inom området?
Eller hitta någon artikel som vi kan tycka till om?
Eller något annat?

Ge oss gärna förslag om det är något ni vill att vi ska gräva i.

Vi börjar med att skriva något om riksnormen för försörjningsstöd. Kul va?

Försörjningsstödet är tänkt att vara det allra yttersta skyddsnätet i socialförsäkringssystemet. Riksnormen är satt till en mycket låg nivå av flera anledningar. Bland annat för att den är tänkt att vara en tillfällig lösning i väntan på annan inkomst, mer om det i ett annat inlägg. Många människor som lever på försörjningsstöd gör det under mycket lång tid, vilket får stora konsekvenser för dessa familjers levnadsvillkor. Till exempel går det inte att planera för oförutsedda utgifter när du under flera år levt utan marginaler och kämpar med att barnen ska ha lagom stor overall och hela gympaskor. Dessutom blir föräldrar många gånger beskyllda för att prioritera fel. Om de köper den snygga jackan som sonen vill ha blir omdömet att "det slösas med pengarna" och om de låter bli att köpa jackan så var det "snålt att inte ens låta pojken få det han så gärna önskar". 

Vid föreläsningen med Tapio Salonen i förmiddags fick vi veta att den fattigaste tiondelen av befolkningen inte har förbättrat sin levnadsstandard, medan den rikaste tiondelen har ökat sin disponibla inkomst med 70-75% under de senaste 10 åren. Det innebär att inkomstklyftorna ökat markant. De fattigaste människorna följer alltså inte med i den ekonomiska utvecklingen i Sverige idag. År 1981 var den svenska välfärden bäst i världen och den karamellen går vi runt och suger på fortfarande. Den har dock tappat smaken för länge sedan och vi har fått hål i tänderna och har inte ens råd att gå till tandläkaren!

Hoppsan, det här blev inte alls ett inlägg om riksnormen som vi hade tänkt. Men den som väntar på något gott...

Summorna i riksnormen kan ni ändå läsa om i Socialstyrelsen meddelandeblad och Tapio Salonens senaste rapport hittar ni här.