25 oktober 2011

Artikel 26



Barnkonventionens 26:e artikel påpekar barns rätt till social trygghet. Sverige får i Rädda Barnens rapport om barnfattigdom som vi tidigare länkat till kritik för att man inte lyckas med ett system som i tillräcklig utsträckning reducerar fattigdom. Den ekonomiska familjepolitik som bedrivs har under senare tid inte varit så utjämnande som den tidigare varit. Den relativa fattigdomen låg under 2003 på ca 10 %, 2009 hade den stigit till 15,2 %. Det är en alltför snabb negativ utveckling. För att vända denna trend behövs en förändrad familjepolitik. Det är alltså hög tid för politikerna och makthavarna att vakna upp och se över vårt socialförsäkringssystem. Eller vill vi att fler människor i Sverige ska bli fattiga och att de fattiga ska bli ännu fattigare??


Artikel 26: Social trygghet
1. Konventionsstaterna skall erkänna rätten för varje barn att åtnjuta social trygghet, innefattande socialförsäkring och skall vidta nödvändiga åtgärder för att till fullo förverkliga denna rätt i enlighet med sin nationella lagstiftning.

2. Förmånerna skall, där så är lämpligt, beviljas med hänsyn till de resurser som barnet och de personer som ansvarar för dess underhåll har och deras omständigheter i övrigt samt med hänsyn till varje annat förhållande som är av betydelse i samband med en ansökan om en sådan förmån från barnet eller för dess räkning