17 juli 2012

Arbetssökande

Så vilka skyldigheter har då de som söker försörjningsstöd?

I princip kan man säga att de som söker försörjningsstöd har samma skyldighet att stå till arbetsmarknadens förfogande som de som omfattas av arbetslöshetsföräkringen, detta innebär att den enskilde ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara beredd att ta anvisat arbete.
Det innebär också att den enskilde behöver medverka i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Som exempel kan nämnas jobbgarantin och jobbgarantin för ungdomar på Arbetsförmedlingen, arbetspraktik, arbetssökarverksamhet, SFI och liknande.

Den enskilde har alltså stora krav på sig att inte bara hitta ett arbete utan också att på vägen dit ta emot all hjälp han eller hon kan erbjudas för att nå dit. I detta åligger det också socialtjänsten att utforma den hjälp man erbjuder på ett sätt så att den enskilde ska få ett stöd som är till hjälp för honom eller henne. Det innebär till exempel samarbete med Arbetsförmedling, Försäkringskassa och sjukvård.

För att anses vara aktivt arbetssökande behöver personen söka alla typer av jobb, som han eller hon kan få. Både jobb som stämmer med den utbildning och de erfarenheter den enskilde har, men också jobb där det inte krävs någon utbildning.

Som vi tidigare skrivit om så ska det göras enskilda bedömningar i alla ärenden. Det kan innebära att en person som är väldigt nära arbetsmarknaden kan ha omfattande krav på sitt arbetssökande, medan en person som är sjukskriven och inte omfattas av sjukförsäkringen inte har några krav alls på arbetssökande under tiden som bedömningen är att han eller hon är för sjuk för det. Jag kommer att skriva mer om undantagen lite längre fram.